Ga naar de inhoud

Kinderboerderij Zegersloot krijgt nieuwe uitstraling en uitbreiding

Bron: Alphens.nl September 2024

Kinderboerderij Zegersloot in Alphen aan den Rijn staat aan de vooravond van een grote renovatie en uitbreiding van het hoofdgebouw. De gemeente heeft besloten om 1,2 miljoen euro te investeren om het verouderde gebouw op te knappen en uit te breiden, zodat het beter voldoet aan de huidige en toekomstige behoeften.

Het hoofdgebouw, dat momenteel niet meer aan de eisen voldoet, krijgt niet alleen bouwkundige verbeteringen maar ook een duurzame upgrade. Hierdoor wordt de kinderboerderij niet alleen klaargemaakt voor de toekomst, maar ook in staat gesteld om haar activiteiten verder uit te breiden.

Meer ruimte voor activiteiten

Met de renovatie wordt het mogelijk om nieuwe groepsruimten toe te voegen die kunnen worden gebruikt voor workshops, lessen, verhuur aan bijvoorbeeld kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang (BSO). Dit sluit aan bij de toekomstvisie van de Stichting Alphense Kinderboerderijen (SAK), die streeft naar een breder aanbod aan activiteiten en een grotere rol in de gemeenschap.

De investering van 1,2 miljoen euro wordt opgenomen in de Najaarsnota van de gemeente en zal over een periode van vijfentwintig jaar worden afgeschreven, te beginnen in 2026. De plannen voor de renovatie en uitbreiding zijn al in 2022 in een voorlopig ontwerp vastgelegd en in 2023 aangepast op basis van de toekomstvisie van de SAK.

Samenwerking

De gemeente Alphen aan den Rijn werkt nauw samen met SAK om de kinderboerderij een nieuwe impuls te geven. Naast de renovatie en uitbreiding is er ook aandacht voor duurzaamheid, met plannen voor de aanleg van een voedselpark dat moet bijdragen aan de biodiversiteit in het gebied.